Kamera do auta

Diskusní fórum pro příznivce motocyklů MZ
Odpovědět
Heki

Kamera do auta

Příspěvek od Heki »

Panctvo, protože jste tu chytří jak rádio, tak mi třeba poradíte.

Zvažuju pořízení kamery do auta (kvůli tomu, aby to neustále nahrávalo a byla na tom zachycena případná dopravní nehoda). Chci do toho vrazit tak kolem litru, ale nemám s tím žádnou zkušenost, tak se chci zeptat na co se zaměřit a zda to třeba někdo máte a jaké s tím máte zkušenosti.

:V1
Heki z Opavy, member of HEDGEHOGS a člen hnutí za Kvadratizaci Velkého Kulového
BIG SINGLE - THAT'S RELIGION !
Správná motorka má lichý počet válců, přičemž 3 už jsou moc.
Obrázek

hoj.73

Re: Kamera do auta

Příspěvek od hoj.73 »

Rozlišení kolik má pixel, úhel snímání obrazu ,doba záznamu,jak vypadá kvalita záznamu vedne i v noci a jiné vychytávky např. označení osob za snížené viditelnosti, jinak se mi zamlouvá docela tahle http://www.slevovyprodej.cz/zbozi/kamer ... 1080/p-421 ale určitě jsou i lepší.

Heki

Příspěvek od Heki »

Jo to mě napadlo, ale netuším jaké hodnoty jsou ok a jaké ne. Kolik pixelů by měla mít rozlišení, jaký úehl snímání atd.

Taky přemýšlím jak by se to dalo napájet jinak než z 12V zásuvky a pokud možno, aby tam ten kabel nelítal po celém autě. Asi by se musel kabel napevno zavést někde pod čalouněním až co nejblíž ke kameře a napojit to rovnou na baterku (nebude tomu vadit, že při nastartovaném motoru je na baterce asi 14,4 V? )
Heki z Opavy, member of HEDGEHOGS a člen hnutí za Kvadratizaci Velkého Kulového
BIG SINGLE - THAT'S RELIGION !
Správná motorka má lichý počet válců, přičemž 3 už jsou moc.
Obrázek

Márty
Administrátor

Příspěvek od Márty »

Heki: 2 volty navíc nejsou problém. Většina čínských adapterů taky nedává přesné napětí, co je na nich uvedeno (setkal jsem se z rozdílem na 19V trafu +5V) a ta zařízení si s tím poradí...
Obrázek

Márty
Administrátor

Příspěvek od Márty »

Heki: Tady máš zrovna jeden testík těhle hraček ;)
Obrázek

Vladan

Příspěvek od Vladan »

lítajícího kabelu bych se nebál - kamera se většinou umísťuje na palubovku, kde máš ke zdroji blízko, nebo pod vnitřní zpětný zrcátko a tam je stálý 12V třá ve stropní lampě
MZ ES 250/0 (1959); MZ ES 250 lsw (1970); MZ ES 250/2 (1972); MZ TS 250/1 (1975); MZ 500 VR (1993); IWL TR 150 (1964)

Obrázek

Harry

Příspěvek od Harry »

Obrázek
Obrázek

Na sraz pojedu klidně i na Burgmanovi a nestydím se za to

Lord_Lee

Příspěvek od Lord_Lee »

Už nějakej ten měsíc mám v autě tuhle http://www.alza.cz/connect-it-premium-ci-203-hd-onboard-camera-d344235.htm

Nahrávám v kvalitě 720p a obraz je na tu cenu poměrně slušnej a plynulej (30fps), zkušenosti mám takový:

- SPZtku auta jedoucího před tebou přečteš tak na 10-15 metrů, tedy jen ve městě a za dne, v noci jen pokud stojíš v koloně a na spztku mu svítíš.
- SPZtku projitedoucího auta přečteš jen s velkým štěstím a jen pokud jede pomalu (v obci)
- Typ auta rozeznáš řekněme na 100-150 metrů, ale pro identifikaci to stačí.
- V noci obraz docela dost šumí, ale pro základní identifikaci problému to opět stačí.
- 5 minut záznamu = 250Mb dat, používám 32Gb SD kartu a záznam tak mám cca 10 hodin zpátky.
- Při zaplnění se začnou přepisovat nejstarší záznamy.
- Má výhodu sklopnýho displaye - v noci ti nesvítí do xichtu !
- IR Diody pro noční přísvit jsou pro použití v autě na hovno, ale když máš kamerku mimo auto tak se dá používat jako takový slabý noční vidění, a funguje to docela dobře :-)
- Docela mě překvapilo jak kamera funguje v protisvětle, kdy i při jízdě proti zapadajícímu slunci je na záznamu něco vidět.
- Držák na sklo funguje docela spolehlivě, při koupi jsem ho tam přicucnul a od tý doby drží, ani zima mu nedělala problémy.

Otázkou je naše slavná česká legislativa, kdy například u soudu ten záznam stejně nemůžeš použít (pokud nemáš povolení pro pořizování záznamů od nějakýho úřadu :-(I) a pokud ho někde zveřejníš tak dostaneš flastr kvůli ochraně soukromých údajů. Já to používám spíš jako psychologickou věc, pokud by do mě někdo načudil a cukal se tak mu řeknu - Hele, mám kameru a je to natočený. Většina lidí neví že to u soudu nelze použít, na to sázím já. Ale naštěstí jsem to zatím nemusel nikdy využít (ťuk, ťuk)

edit: zkusím vyříznout kousek záznamu a někam ho nahrát, ať můžeš okouknout výstup.
MZ 251 ETZ -> Yamaha XJ 600S -> Yamaha FZS 600 Fazer -> Honda XL650V Transalp
Jezdit autem je jako chodit po čtyřech...

Robert

Příspěvek od Robert »

Troufám si tvrdit, že u soudu to použít můžeš. Jiná věc je zveřejnění např. na internetu bez racionálního důvodu. Tam je problém (viz debaty o zveřejnění záběrů zlodějů např. v obchodech - ochrana osobních údajů). Trestní či přestupkové řízení je však něco jiného, ty to předkládáš v rámci řízení jako důkaz. A na to máš právo. Předložení záběrů v řízení nerovná se zveřejnění.
Dřív jsem byl obyčejný zeťák... Teď je ze mě MZ-ťák!!!

Lord_Lee

Příspěvek od Lord_Lee »

No nejsem o tom až tak přesvědčenej, trochu to popisujou v tomhle článku v posledním odstavci http://pctuning.tyden.cz/hardware/36-os ... pripraveny, myslím si že šikovnej právník by to nakonec ještě otočil proti tobě. Ale jak říkám, nejsem právník a nemám s tím žádnou zkušenost, takže nemůžu soudit, každopádně jako psychologická zbraň to proti většině lidí fungovat bude.

Robert

Příspěvek od Robert »

OK, asi bych se bránil, že jsem záběry nearchivoval a nikdy nechtěl (neoprávněné shromažďování osobních údajů), protože zařízení se průběžně vymazává (tedy neshromažďuje) a já jsem je vzápětí po mimořádné události (nehoda) sám nevím proč vypnul, a tak tam ta data náhodou zůstala... vážený soude, co teď? Ale je to jen můj soukromý názor, nejsem právník.

Robert

Příspěvek od Robert »

P.S. Myslím, že právníci na MZtách nejezdí ;-)

Lord_Lee

Příspěvek od Lord_Lee »

Jelikož jsem příšerně línej a nemám na pracovním notebooku žádnej soft na stříhání videa tak jsem aspoň vytípal nějaké screenshoty ukazující kvalitu výše zmíněné kamerky, nuže:

[img]http://i58.tinypic.com/2irt5zs.png[/img]

[img]http://i59.tinypic.com/2qxbxua.png[/img]

[img]http://i58.tinypic.com/9up0nm.png[/img]

Pravděpodobně se sem nevejdou celý, tak si je kdyžtak zobrazte mimo tuhle stránku.

Odpovědět