Hanz: To, že je syntetika nebo polosyntetika řidší a hůř maže starý motor je obecně rozšířený blud, samozřejmě, oproti starému M2T řidší je, ale dnes mají některé dvoutaktní minerální oleje podobnou hustotu (resp. viskozitu) jako tzv. syntetické nebo polosyntetické, stačí se podívat do technických listů, např. olejů od Mogulu (jde spíš o to, jak moc se mění viskozita při zahřátí motoru).
Přestaňte už z těch olejů dělat takovou vědu, dnes už stejně každá MZ-ta jede úplně jinak, protože málokterá má púvodní výbrus a píst, takže je v podstatě opravdu jedno, co se tam naleje - tohle je jednoduchá koncepce motoru, který běží v relativně nízkých otáčkách, takže se stíhá mazat, ať už se tam naleje "horší" nebo "lepší" olej.
Je potřeba dávat bacha při zajíždění (a postupovat tak, jak už tady bylo stokrát napsáno), a pak už se tam dá nalejt jakýkoli dvoutaktní olej, akorát na některý to třeba bude více smrdět a čoudit. Novou 150 jsem jezdil M2T a jezdila jak vystřelená z praku. Do své dvaapůle jsem už zkusil minimálně 6 značek a druhů olejů a "zdá se", že nejlépe mi zatím jezdí na Mogul Alfa 2T, což je primárně olej pro zahradní techniku

. Pokud se u zajetého motoru dodrží správný poměr ředění, tak problém nevznikne - neslyšel jsem zatím o nikom, kdo by zadřel zajetý motor tím, že do něj lil syntetiku...