Snímač otáčok ETZ - náhrada

Diskusní fórum pro příznivce motocyklů MZ
Odpovědět
lapinj

Snímač otáčok ETZ - náhrada

Příspěvek od lapinj »

zdravím, toto leto mi odišli na ETZte 2 snímače otáčok, jeden môj originál, druhý repasovaný diel po 700km, tak som si dal do moto zatial kladivkové zapaľovanie no chcel by som ten snímač niečím nahradiť, našiel som nejaké náhrad na internete a chcel by som sa opýtať či s nimi máte nejaké skúsenosti
1.: http://www.futarmotorosbolt.hu/product_ ... ts_id=2583

2.: http://www.futarmotorosbolt.hu/product_ ... ts_id=3834

Č

Re: Snímač otáčok ETZ - náhrada

Příspěvek od Č »

Ahoj . Já jsem to vyřešil komplet Vape a je to super. http://www.motostehlik.cz/souprava-zapa ... detail_283
čara

lapinj

Příspěvek od lapinj »

no práve VAPE to nechcem riešiť je moc drahé na mňa momentálne

Č

Příspěvek od Č »

Mám doma nový snímač otáček na MZ. Asi bych ho i prodal.za rozumnou cenu.
čara

lapinj

Příspěvek od lapinj »

momentálne nemám nejaké finančné zdroje prispevok som zalozil aby som zistil ci niekto s tymi dvoma nema skusenosti, momentalne som bez prace tu si stale hladam dufam ze toto poriesim nejak do jari a ak sa podari najst dobra praca mozno predsa len pouvazujem nad VAPE ale díky :)

Č

Příspěvek od Č »

To Vape je nejlepší volba.
čara

AresMlok

Příspěvek od AresMlok »

Zdravím,
jestli chceš, tak Ti pošlu schema na repasi snímače za pár korun. Já jsem koupil 2x Hallovu sondu = 60,- Kč a zbytek součástek jsem vypájel z vyřazeného PC zdroje. Plošňáky neumím - nic na to nemám, posletoval jsem to na divoko tak, jak se kdysi dělaly elektronkový mašiny - taky tam plošňáky nebyly. Zapojení je blbuvzdorný a pokud jsi manuálně zručný a pochopíš z datasheetu kde je báze, emitor a collektor na tranďáku, tak se do stovky vejdeš. Jo... nejsilnější zbraň v elektrotechnice je lak na nehty - to Ti půjčí lepší polovina :-L-: - umí izolovat a lepit - lepší než pryskyřice. Hlavně přes něj vidíš co děláš.
Schválená červená milenka - MZ ETZ 150
Schválená stříbrná milenka - MZ ETZ 150

dawe109

Příspěvek od dawe109 »

Zdravím, ten snímač jak máš na prvním odkazu mám vyzkoušenej, jede to normálně, předstih se dá taky vcelku dobře doladit, jen bacha na správnou vzdálenost mezi snímačem a impulzním kroužkem....docela mě to potrápilo.... Jinak nemusíš to ani kupovat v Maďarsku.........na A-Z obchodu za necelej litr:

http://www.a-zobchod-eshop.cz/a-zobchod ... let-MZ-ETZ

hodně zdaru :-)

AresMlok

Příspěvek od AresMlok »

Zdravím,
jsem upgradoval snímač otáček (uklepaly se mě nožičky od tranďáků :-(I). Chtě nechtě jsem zbastlil plošňák a naletoval součástky na něj... Opět to vypadá divoce, ale trojka točí 8000, tak se to docela povedlo. Zítra, pokud nebude sníh, tak provedu RZ.
Důležitý poznatek: bastlil jsem to s regulovatelným zdrojem a snímač makal skvěle. Pak jsem na zdroj připojil celý zapalování a ejhle, jiskru jsem měl excelentní jak z Teslova transformátoru, ale po celých 180° z horní úvratě do dolní. Nechápal jsem co se děje, než jsem připojil zapalování na baterii - jiskra byla způsobně před horní úvratí. Regulovatelný zdroj (sestavená stavebnice) vytváří nějaké kmity, které v kombinaci snímač otáček (Hallova sonda + zesilovač) a řídící jednotka = oscilátor a trvalý výboj :-)=
Baterie to odfiltruje, podobně jako kondenzátor.

Pokud byste někdo kupoval Bulharskou indukční cívku - vypadá zhruba takto: http://www.a-zobchod-eshop.cz/a-zobchod ... kcni-civka, tak opatrně na dotahování matic na šroubech. Jsou duté, jsou v nich zaletovány vývody primární cívky a jimy je do cívky nalit transformátorový olej. Cívka snese značnou deformaci hliníkového obalu - to se mi povedlo při dotažení držáku cívky, protože cívka má větší průměr než je držák...

GeorgeLD

Příspěvek od GeorgeLD »

Čauec mrkni do FAQ, tam je schéma zapojení pro samodomo snímač, já si ho udělal, vyšel mě tak na 50,- Kč a už přes 2500km mi funguje :-)

1000,- kaček za ten Maďarský bych nedal ani náhodou, Maďaři si myslí že jim dědové v továrně s let-lampu vyrobili něco chytrého a tak za to hned chcou nehorázné prachy.

A kdyuž už se na to ptáš, tak tady dám fintu: to černé kolečko na snímači není magnet, ale nějaký feromagnetický materiál, můžeš si ho silnějším magnetem zmagnetizovat jak chceš - takže si na něm můžeš podle potřeby posunout pól co ti sepne Hallovu sondu.

AresMlok

Příspěvek od AresMlok »

Zdravím,
jak jsem psal, snímač jsem si zbastlil na vyškrábaný plošňák, proto to vypadá divoce a náklady byly cca 53,- Kč. Ten, který jsem sletoval na divoko vydržel 5000 km. Současný zatím najel 14 km.
Maďaři to vyrábí a za nějakou cenu prodávají - tu hodnotu to sice nemá, ale jen pro nás, kteří si to dokážeme vyrobit sami. Kdo tomu nerozumí, tak to koupí, namontuje (spíše nechá koupit a namontovat) a jezdí. Pokud je jinak elektrika na mašině v pořádku, těžko to bude měnit...
Ano, černé kolečko je feromagnet a dá se zmasakrovat silnějším magnetem, nebo ho prostě hodně ohřeješ a jsi bez magnetu, ale proč?
Představ si, že mašinu prodám novému majiteli. Nebude se mu líbit můj geniální plošňák, koupí Maďara a bude v pytli. Nedohoní jiskru, kdyby se po...
Podle mě je lepší řádně zalaborovat s Hallovou sondou a nechat feromagnet v klidu. Navíc jsem si na něm udělal nepřehlédnutelné značky horní a dolní úvratě >:D<
Se shodnou logikou bych postupoval i v případě, kdyby se feromagnet rozletěl - je docela křehký (pád) - a nahrazoval bych ho neodymem.

GeorgeLD

Příspěvek od GeorgeLD »

Já jsem na to opřišel náhodou, když jsem chtěl pomocí magnetu najít ten jeho úsek kde je správně polarizovaný a jak jsem tak s tím magnetem kroužil, tak nikde nic...pak mi došlo že jsem to celé přepolarizoval protože to není perma magnet :-)T

Harry

Příspěvek od Harry »

no po vás bych si fakt chtěl koupit motorku :D-
Obrázek
Obrázek

Na sraz pojedu klidně i na Burgmanovi a nestydím se za to

AresMlok

Příspěvek od AresMlok »

Neboj Harry,
nedám :-heart