Převodovka??

Diskusní fórum pro příznivce motocyklů MZ
Odpovědět
dry

Převodovka??

Příspěvek od dry »

Po úspěšném najetí několika set kilometrů, mám další problém... Při jízdě po zařazení pětky se začly ozývat rány z převodovky jako by rychlost vyskakovala a znovu zaskakovala. Škubalo to s celou motorkou a na pětku se nedalo jet. Občas to udělala i dvojka. Motor jsme rozpůlili,ale kolečka jsou v pořádku,zuby bez poškození a vidličky taky vypadaj normálně. Měl někdo podobný problém?

Majkl

Re: Převodovka??

Příspěvek od Majkl »

Mám pdobonej problém momentálně se 4kou, ještě sem nepůlil, takže netuším

Vladan

Příspěvek od Vladan »

kua Majkle, tys teda udělal kauf 8-)
MZ ES 250/0 (1959); MZ ES 250 lsw (1970); MZ ES 250/2 (1972); MZ TS 250/1 (1975); MZ 500 VR (1993); IWL TR 150 (1964)

Obrázek

Majkl

Příspěvek od Majkl »

No jo :D- co se dá dělat :D- ale zase si říkám, že pak to bude v cajku a bude jezdit jak drak :) snad teda :D-x a jestli se tam zase něco vysere, prodávám to okamžitě a kupuju novej stroj...

dry

Příspěvek od dry »

Problém byl následující mírně oholená vidlička, ale jak se to mohlo stát? příčina?

Harry

Příspěvek od Harry »

hmmmm... třeba to je tím, že ta motorka je víc jak 20 let stará? prostě opotřebaní materiálu, málo oleje, špatná technika řazení
Obrázek
Obrázek

Na sraz pojedu klidně i na Burgmanovi a nestydím se za to

dry

Příspěvek od dry »

Motor jsme měl rozpůlený cca měsíc zpátky... Opotřebení materiálu za 500km, aha! olej byl kvalitní. A technika řezení? to slyším poprvé, co si pod tím mám představit?

Harry

Příspěvek od Harry »

to žes měl rozpůlenej motor ještě neznamená, že sis toho všiml.... nebo jsi to nějak blbě složil a opotřebovává se to... nebo nevím
Obrázek
Obrázek

dry

Příspěvek od dry »

Nejspíše jsem to asi špatně složil... Skládal jsme dle instruktáčního videa na youtube, vidličku už mám novou na co si tedy dát pozor při skládání motoru?

Majkl

Příspěvek od Majkl »

Chtěl bych se zeptat na jednu věc, jak poznám, že je vydlička opotřebovaná??

Dík

dry

Příspěvek od dry »

Třeba tím že nesedí v té drážce tak jak by měla, nebo pouhým okem - uvidíš že je "oholená" ;)

Pete

Příspěvek od Pete »

Vypadá takto: Rajce.net
S počtem válců je to jako s pracovním kolektivem, ideální je lichý počet, ale tři jsou už moc.
:HG

Majkl

Příspěvek od Majkl »

Ze je v ni vybehana ta drazka poboku?? Hmmm tak to mam presne na te sve, kupim novou :) dik orci

Majkl

Příspěvek od Majkl »

V knize chytrých rad jsem četl, že opotřebení vidličky je tehdy, pokud je opotřebovaná víc jak 0.4mm...

Kolik má ta tvoje pete?

Heki

Příspěvek od Heki »

Pokud ta vidlička vypadá jak z fotky, tak je mrtvá. Jde ale o to, že vidlička neodejde jen tak sama od sebe. Důležité je proto zkontrolovat následující věci:

1.) Stav té vidličky - pokud je vydřená a spálená jak na té fotce, tak je jasně na výměnu.
2.) Vůle vidličky v drážce - nesmí být větší než je hodnota z manuálu. POZOR - i u nové vidličky z druhovýroby se stalo, že to tam lítalo o víc jak milimetr - pak je jasné, že to prostě nemůže fungovat.
3.) Pokud je tohle ok, ještě je VELMI důležité zkontrolovat stav bočního ozubení všech koleček. Pokud už jsou ošlehané a je tam rádius, je jasné, že se neuzamknou pořádně do sebe a na místě je drží pouze ta vilička. Když se toto děje, je otázkou dní než se vidlička zase vydře a spálí a kvalt začně vyskakovat. V takovém případě je nutné vyměnit s vidličkou i OBĚ kolečka. Když sem nahodíš detailní kvalitní fotky těch koleček, tak snad poradíme.
Heki z Opavy, member of HEDGEHOGS a člen hnutí za Kvadratizaci Velkého Kulového
BIG SINGLE - THAT'S RELIGION !
Správná motorka má lichý počet válců, přičemž 3 už jsou moc.
Obrázek

Majkl

Příspěvek od Majkl »

To klidně můžu...

Tak tady to je... Jako nemám pocit, že by byly nějak moc sjetý, je pravda, že ta jedna je trošku víc, ale rozdíl tlouštky je 0,2mm, takže si myslím, že to ještě tak strašný opotřebení není...

Jinak ozubený kola mi přijdou docela v pohodě...
No nevím, mrknite :)

Pete

Příspěvek od Pete »

Vidličky se mi zdají v pohodě, ale boční ozubení kol dobře vidět není, hlavně na kolech trojky, to se vysírá nejčastěji. Dobře vidět jsou jen kola 4. a 5. stupně a ty jsou v pohodě.
S počtem válců je to jako s pracovním kolektivem, ideální je lichý počet, ale tři jsou už moc.
:HG

Majkl

Příspěvek od Majkl »

Tak hotovka, zde to máte...

Podle mě jsou ty kolečka naprosto v pořádku... (tu)

Heki

Příspěvek od Heki »

Je tam houby vidět. Asi to bude ok, ale líp by to šlo vidět po shození ze stromečků.

Ještě zkus dát příslušné vidličky do drážek a spároměrkou změř vůli.
Obrázek

Majkl

Příspěvek od Majkl »

Nějaká tam je, ale je to úplný nic, momentáně nemám měrky, ale vůle tam není víc jak 0.2mm to poznám, nezdá se mi, že by to tam nějak lítalo...

Je to tam akorát, ale v pondělí to změřím, nebo o víkendu a dám vědět, ale ty ozub. se mi zdají ok, vím jak má vypadat ozubený kolo a tyhle jsou prostě v pohodě...

Všechno jak má být, žádný dorvaný boky, nějaký oválný zuby, nic podobnýho... V nedělu to změřím a řeknu, jaký tam jsou vůle v těch drážkách :)

Heki

Příspěvek od Heki »

Když to říkáš, tak máš asi pravdu. Jen nějaký důvod pro vyskakování kvaltů ta převodovka mít musí - pokud je to všechno v pořádku, tak to vyskakovat nesmí. Takže je lepší všechno dvakrát prověřit a proměřit a pak mít už pokoj. B)
Obrázek

Harry

Příspěvek od Harry »

Senzibil :D
Obrázek
Obrázek

Majkl

Příspěvek od Majkl »

Ano, zase se tu ze mě snažíte udělat blba, ovšem já nikde nepsal, že my vyskakují kvalty :)

To psal kolega... mě jen něco nějak divně štrejchalo někde, ale nezdá se mi, že by to byl motor, dělalo to jen na 4ku a většinou né hned ze startu jízdy...

Začalo to dělat vždycky až jak se zahřál motor, takže si myslím, že se něco někde roztáhlo a o něco štrejchalo, ale v motoru sem nenašel nic, nebo spíš nevšim sem si ničeho co by bylo nějak jinak...

Každopádně ložiska mám na stole, klika objednaná a za chvilku du skládat, snad ještě nějakou tu stovku km letos nalítám :-)T

Heki

Příspěvek od Heki »

Majkl: Nikdo tu z Tebe blbce nedělá. Psal si, že Ti to dělá něco podobného jako v případu od dry - a ten psal, že mu to vyskakuje. Jak jsme měli vědět, že Ti to nevyskakuje? Já fakt neumím věštit. To forum je tady od toho abysme si navzájem pomohli, o což se taky snažím. Po zkušenostech s tím, že se tu už rozebíralo lecos a nakonec se zjistilo, že servisman zapomněl nějakou naprosto základní věc, už to radši píšu víc jak pro blbce. Pokud Tě to nějak uráží, tak to nečti. Každopádně cílem pro Tebe i pro mě je odstranit závadu a jezdit.
Obrázek

Majkl

Příspěvek od Majkl »

V pohodě, neber mě zase tak doslova, nic mě neuráží... Je pravda, že člověk by to musel číst všechno, aby věděl, co má kdo za problém, každopádně já si na všechno budu dávat pozor, abych dal všude všechno tak, jak má být, vemu si výkres rozloženýho motoru a pojedu, myslím, že by to mělo být ok.

Uvidíme ve finále jak to dopadne, snad to bude všechno v cajku a bude všechno tam, kde být má a nic nikde nezapomenu dát :)
Objednám díly, jak dojdou tak du na věc, tak snad se to velké dílo podaří :-|---:-|---:-|--- :D

Odpovědět