vyskakuje jednotka

Diskusní fórum pro příznivce motocyklů MZ
Odpovědět
domco528

vyskakuje jednotka

Příspěvek od domco528 »

Nazdar mz-ťáci.
Cez zimu som spravil Ciastocnu Go motora- vymena svetkych lozisk a gufier,nove tesnenia.
Moto ide jak pila len ma zacina stvat jedna vec ze mi niekedy vyskoci/vypadne jednotka po zaradeni.
Stojim zaradim za jedna motorkou cukne, zacnem sa rozbiehat a zachvilu svieti neutral. Alebo vyskoci este pred rozjazdom. Nestava sa to za kazdym zaradenim. Ked zaradim druhy krat uz nevyskoci. Nejake napady ? polit sa mi veru nechce.. stretol sa stim uz niekto,
Neviem ci to ma nieco spolocne ale tiez sa niekedy blbo radi trojka. Vytocim 2-ku zaradim hore pustim spojku a je tam furt dvojka. A zas opakujem.
To je tiez dost otravne v stupaniach do kopca. ďakujem vopred za rady.

domco528

Re: vyskakuje jednotka

Příspěvek od domco528 »

Este dodam ze jednotka pre polenim nevyskakovala ale trojka sla blbo aj predtym

AresMlok

Příspěvek od AresMlok »

Nejčastěji je problém v řadících vidličkách - jsou projeté. U Tvého problému s jedničkou může zlobit i řadící palec a aretační páka řazení - v součinnosti otáčejí řadícím válcem. To je porichtuňk, který na sucho fakt moc důvěry nebudí, byť to řadí...
Existují tam docela slušný vůle, který jsem malinko ladil sikovkama. Kupovat stejnej šrot navíc z druhovýroby se mi nechtělo. Pokud Ti spojka chodí tak jak má, pak Tě půlení stejně nemine. Pokud kvalty jasně kovově necvaknou, není to ono...
Aretaci neutrálu máš ready?
Možná bys mohl zkusit přes nějakou šikovnou tyčku (150-tku hřebík...) ťuknout pod spínačem neutrálu do osy řadícího válečku. Na neutrál se zadní kolo točí volně?
Schválená červená milenka - MZ ETZ 150
Schválená stříbrná milenka - MZ ETZ 150

domco528

Příspěvek od domco528 »

Spojka funguje, aretacia neutralu je ready. daval som novu pruzinku,gulicku nechal staru. Neutral viem zaradit pekne aj z jednotky aj z dvojky. Zadne koleso sa na neutral toči pekne. Na vidličky som myslel tiež ale tie HU nedorobky co su na trhu sa mi veru nechce kupovat. Vacsinu dielov ktore kupim nove a su made in HU tak nepasuju...

AresMlok

Příspěvek od AresMlok »

Ono to opravdu působí tak, že by člověk musel koupit celý střeva maďarský a pak by to možná chvíli fungovalo... Takovej maďarskej guláš >:D<

domco528

Příspěvek od domco528 »

Nazdar. Tak som to riskol s madarmi.. sem tam ta jednotka vyskakovala tak som to chcel dat do poriadku. kupil som novu vidlicku,koliesko jdenotky,trojky y to posuvne medzi nimi. predpokladal som,ze ked to vyskoci za jazdy tak sa asi vysmykne to posuvne z kolieska jednotky. Diely prisli po cca 3 tyzdnoch. stalo to aj s tesneniami 2100 korun. Poskladal som to .. svetko pekne sadlo na druhy den napustim olej a idem vyskusat. zaradim jedna a hned svieti neutral... teraz to vyskakuje skoro stale.. zaradim a vyskoci, alebo ked nevyskoci tak sa pohnem a ked povolim plyn tak vtedy vyskoci. Zrejme bude problem niekde v tom radiacom valci, lebo akokeby sa pretocil naspat na neutral. Nove koliesko jednotky je malinko sirsie, ako som nalozil ihlicky, podlozku a segerovku tak sa tocilo velmi tazko. obrusil som z hrubky podlozky pod segerkou, aby sa tocilo volne. Napadlo ma to poskladat bez tesnenia medzi kartrami a dat tam len silikon, koli hrubke tesnenia. teraz tam mam take cierne z osterad.de . Nejaky napad co by tomu mohlo pomoct ? Budem vdacny za kazdy nazor.

AresMlok

Příspěvek od AresMlok »

Dotaz:
kontroloval jsi u tohoto: http://www.a-zobchod-eshop.cz/a-zobchod ... eni-MZ-150 díl č. 2, 3, 4, 5, 7? - viz. příspěvek z 7.4.2016... Já s tím zkoušel řadit nasucho na rozpůleným motoru a dle tvorby různých takypohybů jsem sikovkama rovnal virbl do únosných mezí. Pružina č. 2 musí jít na kolík nastrčit ztuha - malinko se o něj roztáhne... Drží aretaci řadící páky.

Obrázek

domco528

Příspěvek od domco528 »

Ja mam 251 tam je to trosku inak ako na 150. Keď nato pozerám,tak mne sa zdá že je všetko v poriadku. Skúsil som dat silnejšiu pružinu do toho mechanizmu,ktorý otáča valcom no potom som už jednotku nevedel zaradiť vobec. tak som polil znova.. S rozpolenym motorom mi to radiť nejde, lebo tie hriadele tam lietaju. Spojil som kartre na sucho a tak to radit ide. zaradil som jedna a otvoril. vidlicka posunuta na konci drazky ale velmi sa mi nezdalo ze to cvaklo pri zaradeni. na ostatnych rychlostiach to cvaka. So starymi kolieskami a vidlickou to vypadlo len sem-tam . tak 1 z 10 zaradeni ale s timito vecami to nejde vobec. rozmyslam , ze damaspon kolisko jednotky stare. Ten radiaci mechanizmus sa tvari vporiadku.. Ta pruzina hruba ale velmi tazko na ten kolik nejde. Pridavam par foto , aj starych veci. Myslite , ze su este montovatelne späť ?

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

AresMlok

Příspěvek od AresMlok »

Sorry, ale je to analogický.
Chodí Ti palec na řadící hřídeli bez pružiny volně? Nedrhne při posuvném pohybu? A ani když se pokusíš palec při pohybu trochu zkřížit?
Poskládaný to vypadá dobře. Ochozenýho - vymletýho nic nevypadá. Hrubá pružina by měla jít nasunout ztuha, ale nijak krutě. Jde jen o to, aby nehrkala a to Ti na kolíku nehrká. Řadit s tím šlo blbě, protože hřídele lítaly... >:D< Funkci to ale ukázalo.
Cvakání kvaltů při řazení je OK.

domco528

Příspěvek od domco528 »

Palec chodi pekne lahko. Kvalty kovovo cvakajú. Skúsil som predsa dať silnejšiu pružinu do toho palca, aby kládol väčší odpor proti pretočeniu valca z jednotky na neutral. Na stole mi to po zložení radilo a cvakalo pekne hlasno. Pri jazde po zaradeni jednotky motorka cukne a jasne počuť ,že je zaradené vyzerá to ,že to je OK. Ale pri dlhšej jazde na jednotke po pozvlom povelení plynu niekedy vyskočí. Dá sa stím pohnúť, ale keď idem na jednotke a povolím plyn tak vyskočí. Ale zas nie stále. Niekedy drží pekne inokedy sa zaradí neutrál. Rozmýšlam teraz, či skusiť ešte silnejšiu prižinku na ten palec, alebo sa zametrať na hrany na tom posuvnom koliesku, ktoré sa zasúva do jednotky. Alebo či nemá mať koliesko jednotky vôlu medzi tími podložkami kde sú ihličky. Nové koliesko bolo trocha širšie a po nasadení segerky za podložku sa nekrútilo, tak som zbrúsil podložku. Teraz sa krúti pekne ale veľkú volu nemá. Neviem, či by pomohlo keby som tú podložku zbrúsil ešte trocha,aby som mu spravil vôlu. Ten radiaci mechanizmus vyzerá OK, na stole radí ale na motorke sa to serie. Momentálne moto zložená a pojazdná. Za poslendný týždeň som motor mal 3-krát rozpolený a poskladaný, už ma to prestáva baviť. Taká porucha, raz to ide raz nie.

AresMlok

Příspěvek od AresMlok »

Kolečko jedničky by dle mě mít vůli nemělo - tedy žádný posuv do stran. Od toho je 22 zubový přesuvný kolo, který řadí 1 a 3 stupeň. Točit se musí samozřejmě lehce. Na přesuvném kole jsou řadící ozuby - tři - a ty mají mít hrany sraženy o 3°. Má to vliv na aretaci zařazeného stupně. Vymačkání se rovná vyskakování rychlosti. Tedy zkontrolovat i díry v ozubeném kole jedničky. V Tvém případě porovnat nový se starým.

domco528

Příspěvek od domco528 »

To ma tiez teraz napadlo. Ked mi prisli kolieska tak som sa mi nezdalo zeby boli velmi skosene tie hrany na tom posuvnom. Nechcel som brusit nove kolieska a vidim to tak ze to asi treba doladit tvarovo... Zbrusim hrany a dam vedieť, či pomohlo.

Odpovědět