MZ 251-karbec se přeplňuje

Diskusní fórum pro příznivce motocyklů MZ
Odpovědět
Marek

MZ 251-karbec se přeplňuje

Příspěvek od Marek »

Zdravim, mám takový dotaz. Svoji MZ 251 teď zajíždím, mažu 1:30 jehla o jeden stupeň zvedlá, jízda je super, ale když zagarážuju, tak druhej den pod ní je menší louže benzinu. Už jsem prošel nějaký příspěvky zde a řešil jsem to novým jehlovým ventilem, trochu se to zlepšilo, ale pořád to přetíká, hladina je nastavená 30 mm zavřený, 34 mm otevřený.. zkoušel jsem propustnost kohoutu, když jsem měl karbec rozdělaný a při zavřeným paliv. kohoutu a zavřeným jehl. ventilu, tak benzin nepropouští, ale jakmile otevřu pal kohout, tak začíná kapat. Nechávám vždy při stání zavřený paliv. kohout. Vyzkoušel jsem více ventilů. Kontroloval jsem u něj i vnitřní jehlu, ale ta je vpořádku a je rovná. Proto se vás tu chci zeptat na radu, co to může způsobovat?

AresMlok

Re: MZ 251-karbec se přeplňuje

Příspěvek od AresMlok »

Zdravím,
to je bingo závada :-(I
Vem to gravitačně... sáknout může:
- prasklá nádrž, ale to by byl asi úplně jiný fofr >:D<
- těsnění mezi kohoutem a nádrží - nemusí to být nutně vidět
- přepouštěcí guma v kohoutu (šroubky dotáhnout o 1/2 až 1 otáčku)
- plastová trubička z kohoutu pro hadičku - nepravděpodobné, musela by být prasklá
- hadička v místech napojení - častá závada (buď novou nebo na ni dát či vyrobit sponku - závit z měděnýho drátu třeba)
- prasklý filtr na hadičce
- málo dotažený jehlový ventil
- netěsnící jehla v jehlovém ventilu (sundej hadičku z kohoutu, trochu ji otři a řádně do ní foukni, z karbce by nic téct nemělo), může být ve ventilu nějaký nepořádek nebo není správně zabroušený
- špatná hladina v plovákové komoře (jiný těsnění, díra v plováku, jiná hmotnost plováku - výroba nebo letování)
- unavené tesnění plovákové komory nebo někde vlasová prasklina - komora
- nakloněný karbec do strany

Foukni do hadičky a pokud poteče z karbce benol (respektive bude klesat tlak v puse), zvětši horní doraz A z 30 mm: http://harryhoweb.wz.cz/mz-serizeni/mz- ... ratoru.htm na 31 nebo 32 mm. Tím zvýšíš přítlak na jehlový ventil a třeba začne zavírat.
Než to odladíš, dej si pod palivový ventil (bez hadičky) kus bílýho papíru. To pro kontrolu, jestli náhodou nesákne. Louže = dost velký únik paliva.
Schválená červená milenka - MZ ETZ 150
Schválená stříbrná milenka - MZ ETZ 150

Marek

Příspěvek od Marek »

Diky za vycerpavajici namety,v patek zkusim jeste jinej ventil a jestli to bude propoustet,tak zacnu gravitacni postup. Jo a ten ventil by nemel propoustet ani pri otevrenym palivovym kohoutu, ze? A kdyz je spatne zabrousena spicka jehly,tak da se nejak opravit,nebo je potreba vymenit?

AresMlok

Příspěvek od AresMlok »

Jj, jehlovej ventil musí zavřít přívod paliva i s otevřeným palivovým kohoutem a plnou nádrží.
Co se v karbci děje:
Palivo teče kolem jehly a sedla. To je v pořádku a ani olej neva. Co va, je písek, kterej šejk gratis posílá v benolu. Je to takovej jemňoučkej bílej prášek, kterej se někdy objeví a někdy ne. Zalepuje trysky a vymačkává jehlu se sedlem.
Nyní k tomu přidej mrskající se motor, kterej z plováku vyrobí buchar třískající na jehlu a jehla na sedlo + písek...

Zabrousit by to možná šlo zubní pastou, ale netuším, jak trefit souosost... Jiní výrobci používají na jehle gumovou čepičku a to je svatý. Nicméně, trefíš-li na dobrej jehlovej ventil, budeš mít klidně dva roky pokoj každodenního jezdění.
Když ne, za měsíc budeš ventil měnit...

Marek

Příspěvek od Marek »

Tak to budu mit zase vadnej kus, kdyz to tece i s otevrenym paliv.ventilem pres uzavrenou jehlu. Nevis kde se da sehnat ten ventil s tim gumovyn tesnenim na jehle? Mne se podarilo sehnat jen polskej a to mam uz druhej a porad neplni to co ma. Je to sit propustnej..

AresMlok

Příspěvek od AresMlok »

Zdravím,
na MZ se s gumovou čepičkou jehlový ventily nedělají, tedy pokud vím. Takovej ventil mám v Puchovi a maká tam luxusně.
Mě se starej ventil vzpamatoval, tak novej koupenej budu měnit, až začne starej propouštět. Pak zkusím zabroušení.

Odpovědět