MZ ETZ 150 dobíjení
MZ ETZ 150 dobíjení
Čau chlapi, mám takový problem. dnes sem jel na mz a z ničeho nic mi prostě zhasly budíky a chcíplo to, dom sem to měl asi jen 200m takže pohoda ale nechtělo to naskočit. doma sem zjistil že je přepálená pojistka (minus baterky) a že mi odpadly šroubky usmernovace a že se prostřední patro usmernovače dotýká kostry. tak sem zkrat odstranil, světla svítily neutrál svítíl a dobíjení nesvítilo, zkusil natočit a ono to jelo jen mi multimetr ukazoval že to nedobíjí a kontrolka dobíjení stále nesvítila, nevíte čím by to mohlo být? mám podezdření na usmernovac ale nejsem si jistý, dráty přerušené nejsou, zkoušel jsem, kdyby byl nějaký nápad nebo třeba schéma na ten usmernovac tak sem schopný si cokoliv spájet. Předem díky za nápady.
-
Re: MZ ETZ 150 dobíjení
tak pokud ta kontrolka nesvítí, tak bud rád a normalne jezdi,,, spatny je když jedeš a kontrolka ti stejne svití

Pokud to ukazuje, že nedobíjí a kontrolka nesvítí, tak bych udělal jedno, neřešil bych to, a jel udělej nějakou menší projížďku... ujedeš pár metrů, vypneš motor, změříš baterku a hnedka vidíš, jestli dobíjí, nebo ne.
Mohla se spálit žárovka kontrolky, pokud dostal usměrňovač bomby, tak je možná mrtvej a jedeš jen z baterky... nastartuj, zapni světla a nech motor běžet na volnoběh, dej měřák na baterku a sleduj, co to dělá, jestli napětí jen klesá, tak je to jasný, jestli se drží, tak dobrý, ale mělo by to cca o 2tis. otáček dávat něco kolem 14V...
Mě dává na volnoběh 13.6 se světlama.
Nemělo by to dávat míň jak 13V se světlama.
Mohla se spálit žárovka kontrolky, pokud dostal usměrňovač bomby, tak je možná mrtvej a jedeš jen z baterky... nastartuj, zapni světla a nech motor běžet na volnoběh, dej měřák na baterku a sleduj, co to dělá, jestli napětí jen klesá, tak je to jasný, jestli se drží, tak dobrý, ale mělo by to cca o 2tis. otáček dávat něco kolem 14V...
Mě dává na volnoběh 13.6 se světlama.
Nemělo by to dávat míň jak 13V se světlama.
s vyplým i s nastartovaným motorem kontrolka ukazuje že dobýjí ale na baterce se snižuju napětí, a když baterku odpojim uplně tak to chcípne. a jetě jsem měřil na alternátoru mezi těma třema černýma drátama co jsou vpravo dole tak mezi nimi je 2,5V mezi všema, jestli to tak má být tak to nevim
zkontroluj jestli ti jde nějaké napětí z alernátoru a potom pokračuj postupně hlavně zjisti jestli jsou diody usměrňovače v pořádku zkontroluj také skleněné pojistky (jinak na tom uměrňovači stačí vyměnit vadná dioda pokud je skutečně vadná)
už to mám. byl to spalený regulator dobíjení